onsdag 21. september 2016

Spørsmål om autorisasjon som tannlege i Norge

Hei, kjære leser

Jeg fikk noen spørsmål via e-post angående autorisasjon som tannlege i Norge.
Her er spørsmålene og mine svar: 

1) Jeg søkte autorisasjon i mai (i år), og har enda ikke fått noe svar. Lurer på hvor lang tid det tok for deg før du fikk noe svar fra dem? Hvor langt har du kommet i prosessen? 

Mitt svar: Første gang da jeg søkte på autorisasjon hos SAK var i 2013.  Etter 3 måneder mottok jeg et vedtaksbrev hvor min utdanning ble vurdert som jevngod med norsk utdanning, og jeg fikk LISENS som tannlege.  Lisensen var gyldig i 2 år. 

Ifølge mitt vedtak måtte jeg gjennomføre og bestå kurs i nasjonale fag som ENESTE tilleggskrav for å oppnå autorisasjon. 
Jeg måtte ta norskopplæring (språkferdighet) FØRST for å kunne delta på kurs i nasjonale fag.
Etter kurset og prøvene søkte jeg på autorisasjon IGJEN og fikk den i løpet av kort tid.  Det gikk veldig fort (ca. 1 uke) etter at jeg sendte eksamensbevis fra kurs i nasjonale fag.  

Mitt spørsmål: Har du et fått et vedtak?  Har du deltatt på kurs i nasjonale fag?

2) Nei, jeg har ikke mottatt noe vedtaksbrev ennå. Det står at behandlingstiden for søknader med en grad utenfor eu/eøs tar opptil 7 måneder nå. Min søknad har nå ligget inne i 4 måneder. 

Jeg trodde at hvis man jobbet ett år med lisens, så fikk man automatisk autorisasjon. Jeg visste ikke at alle måtte ta den nasjonale prøven. Hva er den prøven egentlig mest fokusert på? Norskkunnskaper? 

Fikk nylig høre av en annen en at man måtte ordne praksisplass innen seks måneder etter at man fikk lisens, eller så måtte man søke på nytt. Var det vanskelig for deg å finne en praksisplass? Er litt spent på svaret fra helsedirektoratet. Har kun praktisert i ett år etter studiene. Så lurer på om jeg i det hele tatt kvalifiserer til å få lisens med min bakgrunn. 

Mitt svar: Selv om det er skrevet 7 måneder for behandlingstid, kan det tar mindre. Da jeg sendte mine dokumenter var det opplyst 6 mnd for behandlingstid. 

Ring og hør om din sak! De har kanskje noe å fortelle deg.  Du må rett og slett vise din interesse! Ellers "glemmer" de deg blant de andre. Jeg gjorde det! (Altså, min norsk mann ringte, siden jeg ikke kunne noe på norsk da ;))

Jeg har skrevet om kurs i nasjonale fag på bloggen. Du kan lese nærmere her, men det handler om helselovgiving, organisering av helsetjenesten i Norge, håndtering av legemidler etc. 

Som sagt, trengte jeg bare eksamensbevis fra kurs i nasjonale fag for å ha min autorisasjon. Det var ingen behov for praksisplass. Vet ikke nå. Du må vente svaret av ditt vedtak.  

Det er ikke praksis etter studiene som teller for Helsedirektoratet. Men studiene selv. Mange timer og praksis du hadde mens du var på skolen. Jeg sier det i forbindelse med min erfaring!! 

Praksis du hadde etter studiene er viktig når man skal søke på jobb her i Norge.


Lykke til!

1 kommentar:

Takk for din kommentar! :)