fredag 5. juni 2015

"Høy tillit i Norge er en viktigere ressurs enn oljen"

Avisa Aftenposten gjorde et eksperiment på forskjellige steder i Oslo, Asker og Bærum. Hensikten var å finne ut om folk er ærlige, og Aftenposten la derfor ut 20 lommebøker som inneholdt et bankkort med journalistens navn, tre hundrelapper og noen småmynter, et treningssenterkort, et reisekort fra NSB, et kaffekort med stempler, noen kvitteringer og et kjærestebilde. I lommeboka lå det også to visittkort fra Aftenposten for at det skulle være lett å levere den tilbake hvis man ønsket å være ærlig.
195_B1_Lommebok_green308_yay-1281367[1]_s.png
Femten av lommebøkene ble returnert. I to av disse manglet alle pengesedlene og i en lommebok manglet det to hundre kroner. Fem av lommebøkene ble ikke levert inn til avisa igjen. De er enten stjålet eller blitt borte på andre måter.
Graden av tillit og ærlighet i et samfunn betyr mye for innbyggernes levestandard, og journalisten i Aftenposten mener nettopp dette er en viktig forklaring på at Norge er et av verdens rikeste land. Det er ganske flott at noen tar seg bryet med å kontakte en fremmed person for å gi penger tilbake. Kanskje er det et tegn på at Norge er et samfunn med høy grad av tillit mellom folk. De fleste stoler på hverandre og er selv til å stole på.
Samfunn hvor innbyggerne ikke stoler på hverandre, har ofte veldig ineffektiv økonomi. I land med lav tillit og mye korrupsjon, må man bruke store ressurser på å kontrollere for eksempel handel og arbeidslivet. Forskere mener at høy tillit er en hovedårsak til at skandinaviske land har så høy levestandard, og det peker i retning av at tillit er en viktigere ressurs for Norge enn oljen.
Eksperimentet med lommebøker er gjort i Oslo tidligere. I 1996 mistet det amerikanske magasinet Reader’s Digest ti lommebøker i 110 byer i verden. I Oslo kom alle lommebøkene tilbake. Betyr det at vi har blitt mindre ærlige?

Kilde: «Sannhetens øyeblikk», Aftenposten, 21. november 2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar! :)